24 Şubat 2014 Pazartesi

MİT tüm Türkiye'deki iletişimi izledi


Madem 7 bin kişilik listeden söz ediliyor.....
Tüm Türkiye izleniyor! (2005-2008 ve 2011'deki haberler)     

Emniyet’e Türkiye genelinde iletişimi izleme yetkisi veren mahkeme kararını 1 Haziran 2005’te Vatan'da yayınlamıştık. Bu haberden sonra güya dinleme izleme işlerini yasal bir çerçeveye kavuşturmak üzere CHP'nin de desteğiyle kanun değişikliği yapıldı ve TİB kuruldu. Çıkarılan yasa "genel nitelikli" dinleme-izlemeye izin vermiyordu.

Ama 2008 yılında aynı yetkinin Emniyet ve jandarmaya verildiğini Gökçer Tahincioğlu ile yeniden yazmıştık. Buna göre iki kurama bu izni veren mahkeme 25 Nisan 2007’den itibaren 3’er ay süreyle bu izni uzatmıştı. Jandarma ve MİT’in de benzer kararlar aldığı sonradan ortaya çıkmıştı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Jandarma’ya verilen yetkinin kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık ‘kanun yararına’ bozma talebiyle kararı Yargıtay’a götürmüştü. 9. Ceza Dairesi, 4 Haziran 2008’de Jandarma’ya verilen yetkiyi kaldırmış ve ‘Hiçbir kuruma demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar şüpheli görülerek ülke genelini kapsayacak şekilde yetki verilemeyeceğini’ belirtmişti. Ancak , bakanlık emniyetin aynı yöndeki iznini kaldırmak için Yargıtay’a başvurmamıştı. Son olarak bu sistemin yürütüldüğü, Polis Müfettişi Levent Yarımel’in Hrant Dink cinayeti ile ilgili verdiği ifadeleriyle ortaya çıkmıştı.

 

Buyurun size 1 Haziran 2005'de Vatan Gazetesi'nde yayımlanan bir haber...

********************

Mahkemeden MİTe Telefonları İzleme İzni

MİT, bütün sabit telefonları, Turkcell, Telsim, Avea hatlı tüm cep telefonlarını, bütün e-mail yazışmalarını, faks ve SMS mesajlarını, mahkeme kararıyla iki ay boyunca izledi.
Bu bilgilerin MİT'e verilmesi kararını alan ise Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi 'ydi. MİT Müsteşarlığı Diyarbakır Bölge Başkanlığı, 6 Mayıs 2005'de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak 8 Nisan ile 30 Mayıs 2005 tarihlerini kapsayacak şekilde Türkiye'de GSM, sabit hat ve internet üzerinden yapılan tüm telefon görüşmelerinin detay bilgilerinin kendisine verilmesi için mahkeme kararı alınmasını istedi. 

Bu talebe gerekçe olarak da "Yurt dışı bağlantılı silahlı terör örgütlerinin yasadışı faaliyetlerine yönelik olarak faillerin belirlenmesi, ele geçirilmesi ve suç delillerinin elde edilmesi ve eylem planlarının önceden öğrenilmek sureti ile engellenmesinin başka türlü yollarla mümkün olmamasını" gösterildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ilettiği 6. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği aynı gün MİT'in istediği kararı çıkardı.
Kararda, yurt dışı çıkışlar ve girişler dahil olmak üzere tüm GSM şirketlerinin (Telsim, Turkcell, Avea) ve Türk Telekom aboneleri ile uzak mesafe telefon hizmeti vermeye yetkili iletişim şirketleri tarafından işletilen telefonlar üzerinden 8 Nisan 2005 ve 30 Mayıs 2005 tarihleri yapılan iletişime ait tüm detay bilgilerinin MİT Müsteşarlığı'na verilmesi kararlaştırıldı.
Kararda MİT'e verilmesi hüküm altına alınan detay bilgileri ise şöyle sıralandı: "Arayan, aranan, Cell İD, data hattı, IMEI, AMS, MMS, GPRS üzerinden internete bağlanma, internet üzerinden uzak mesafe telefon görüşmeleri, IP sunucu karşı sunucu bağlantıda kullanılan telefon bağlantısı, gelen giden bilgi akışı, kullanıcı adı, faks bilgileri ve abonenin isim, adres, kimlik fotokopisi, hattı hangi bayiden ve hangi tarihten aldığı".
Kararda kamu kurum ile kuruluşları adına kayıtlı telefonları ile kamuda görevli amir ve memur konumunda bulunanların şahsi ve resmi olarak kullanımında bulunan iletişim araçlarına ait bilgilerin kullanılmasının sorumluluğu ise MİT Müsteşarlığına bırakıldı.

Karara dayanak gösterilen yasa bugün yürürlükten kalktı
6 Mayıs 2005'te verilen kararın yasal dayanakları "Anayasa'nın 22. maddesi ile 4422 sayılı yasanın 2, 4, 11 ve 16. maddeleri" olarak sıralandı. Bu maddeler ise yeni ceza yasalarındaki düzenlemeler doğrultusunda bugün yürürlükten kalkıyor. MİT'in tüm Türkiye çapında yapılan telefon görüşmelerine ait bilgileri almasına gerekçe gösterilen yasada çıkar amaçlı suç örgütleri ile terör örgütleri üyeleri veya bunlara yardım ettiğinden kuşku duyulanların iletişimlerinin dinlenebilmesi ve tespit edilebilmesine olanak sağlıyor.
"Haberleşme hürriyeti" başlıklı 22. maddesi "Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle" ve hakim kararı alınarak haberleşmenin gizliliğine dokunulabileceğini düzenliyor.
Yasanın sadece suç işlediği kuşkusu olanlara yönelik olarak düzenleme yapmasına rağmen, mahkemenin tüm Türkiye'de yapılan iletişimin detay bilgilerinin MİT'e verilmesine karar vermesi dikkat çekti.
Gereği düşünüldü tüm bilgiler MİT'e
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin MİT'in talebi üzerine 6 Mayıs 2005'te verdiği kararda şöyle deniyor:
"Talebin kabulü ile yurt dışı bağlantılı illegal silahlı terör örgütlerinin yasadışı faaliyetlerine yönelik olarak faillerin belirlenmesi, ele geçirilmesi ve suç delillerinin elde edilmesi ve eylem planlamalarının önceden öğrenilmek sureti ile engellenmesi başka yollarla mümkün olmadığından yurt dışı çıkışlar ve girişler dahil olmak üzere Telsim, Turkcell, Avea, Türk Telekom AŞ uzak mesafe telefon hizmeti vermeye yetkili A, B. C tipi lisansı olan iletişim şirketleri tarafından işletilen ve telefon üzerinden yapılan iletişime ait tüm detay bilgilerin MİT Müsteşarlığınca detay kayıtlarının alınması ve incelenebilmesi konusunda Anayasa'nın 22. maddesi ile 4422 sayılı yasanın 2, 4, 11 ve 16. maddeleri uyarınca 08. 04. 2005 tarihleri ile 30. 05. 2005 tarihleri arasını kapsayacak şekilde izin verilmesine karar verildi."

***************

Bu da 2011'deki haber:

 
 
Tüm Türkiye izleniyor!
01/04/2011 09:30
Trabzon savcılığınca yeniden başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren Emniyet Başmüfettişi Levent Yarımel, telekulak konusunda büyük bir ifşaatta bulundu: Emniyet, Türkiye'de yaşayan herkesin görüşme kayıtlarına ilişkin bilgileri tutuyor, istediği kaydı silip değiştirebiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder